Veiling nijntje art parade enorm succesvol!

Meer dan 500.000 euro ingezameld voor UNICEF!


Samenvatting
De veiling van 43 van de 60 beelden van de nijntje art parade heeft meer dan 500.000 euro opgeleverd voor onderwijsprojecten van UNICEF. Gisteravond werden deze nijntje-beelden geveild in het Rijksmuseum, onder leiding van veilingmeester Jop Ubbens van Christie's. De beelden zijn terechtgekomen op verschillende locaties, bij particulieren, bedrijven en musea, in binnen- en buitenland. Een deel van de beelden is aangekocht door openbare instellingen, waardoor iedereen ervan kan blijven genieten.

In 1955 tekende Dick Bruna nijntje voor het eerst. Voor de viering van de 60e verjaardag van nijntje is aan 60 internationale kunstenaars uit verschillende disciplines gevraagd een 1,80 meter hoog nijntje-beeld te decoreren. Het resultaat was een bijzondere collectie van 60 zeer diverse beelden. Van 1 mei tot eind september zijn 45 beelden in Nederland tentoongesteld voor publiek.

43 van deze beelden zijn gisteravond geveild tijdens een exclusieve veiling in het Rijksmuseum onder leiding van veilingmeester Jop Ubbens van Christie's. Twee dagen eerder werd al een beeld geveild tijdens de Made in Holland veiling bij Christie's. Voorafgaand aan de veiling waren de beelden een laatste keer te bekijken in de onderdoorgang van het Rijkmuseum.

De totale opbrengst van de beelden is meer dan 500.000 euro en komt ten goede aan onderwijsprojecten van UNICEF, het goede doel dat aan de nijntje art parade verbonden is. De beelden zijn terechtgekomen op verschillende locaties in binnen- en buitenland. Een deel van de beelden is aangekocht door openbare instellingen, waardoor ook het publiek ervan kan blijven genieten. De 15 Japanse beelden maken deel uit van een reizende tentoonstelling die tot en met eind 2016 te zien zal zijn en zullen daarna ook geveild worden.

De nijntje art parade is een initiatief van World of Delights en Mercis bv en wordt georganiseerd in het kader van de viering van 60 jaar njntje.

noot voor de redactie:

foto nijntje-beelden onder Rijksmuseum: © Lars Schalkwijk



Over mercis

over mercis en mercis publishing

De auteursrechten en filosofie van Dick Bruna worden wereldwijd bewaakt door Mercis bv. Mercis Publishing bv geeft sinds 1995 de boeken van Dick Bruna uit. De basis van het werk van Dick Bruna is ook de basis van het werk van Mercis: respect voor de wereld van het kind. Sinds 2022 geeft Mercis Publishing bv ook boeken van Little Dutch uit.


Contactgegevens

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste mercis nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL