banner-gebarenboek.jpg
 • jpg

nijntje gaat logeren, met gebaren

klassieker in Nederlands met Gebaren

Nijntje gaat logeren! In deze klassieker van Dick Bruna staan, naast de herkenbare illustraties en tekst op rijm, ook gebarentekeningen afgebeeld. Deze helpen voorlezers bij het maken van gebaren, zodat kinderen die hier baat bij hebben het verhaal beter kunnen begrijpen. Nijntje gaat logeren, met gebaren is het eerste prentenboek met een bekend personage dat in deze vorm verschijnt. Vanaf nu verkrijgbaar in de (online) boekhandel en via het Nederlands Gebarencentrum.

Voorlezen met gebaren  

Van 26 januari t/m 5 februari vinden de Nationale Voorleesdagen plaats. Om voorlezen toegankelijker te maken voor nog meer mensen, heeft Mercis Publishing het boek nijntje gaat logeren, met gebaren uitgegeven. Dit kartonboek bevat, net als het originele klassieke boekje, illustraties op de rechterpagina en vier regels tekst op de linkerpagina. Boven de tekst zijn tekeningen van gebaren uit de Nederlandse Gebarentaal toegevoegd, die corresponderen met specifieke woorden of woordgroepen. Zo kan de voorlezer de tekst van het verhaal gemakkelijker visueel maken. Deze manier van communiceren is een vorm van Nederlands met Gebaren (NmG). NmG wordt vooral gebruikt door slechthorenden en doven, maar bijvoorbeeld ook ter ondersteuning van de taalontwikkeling van kinderen met een autismespectrumstoornis (ASS) of een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Meer informatie over NmG is te vinden op de website van het Nederlands Gebarencentrum.

Hoe het begon

De ontwikkeling van het boek is in gang gezet door Wyndham Mok en Saskia Boonzajer Flaes. “Onze zoon Daniel (5 jaar) heeft een taalachterstand,” vertelt Saskia. “Gebaren helpen ons om beter met elkaar te kunnen communiceren. Ook bij het voorlezen is er behoefte aan het vertellen van verhalen met gebaren.” Wyndham vult aan: “Prentenboeken met standaardgebaren zijn er helaas bijna niet. Daarom nam ik contact op met de uitgeverij van de nijntje-boeken. Daniel is een enorme fan van nijntje, dus hoe leuk zou het zijn als er een nijntje-boek in Nederlands met Gebaren zou kunnen komen!”

Samenwerkingen

Karin van Zwieten, uitgever bij Mercis Publishing, was direct enthousiast over het idee van Saskia en Wyndham. “Bij ons bestond al langer de wens om een fysiek nijntje-boek met gebaren te maken voor dove en slechthorende kinderen. Toen ik contact opnam met het Nederlands Gebarencentrum, hoorde ik voor het eerst over Nederlands met Gebaren. Daarmee werd een papieren uitgave met gebaren mogelijk. Het is prachtig dat gebaren daarnaast ook de communicatie kunnen stimuleren bij kinderen zoals Daniel. We hebben Daniel toen de titel laten uitkiezen: nijntje gaat logeren is zijn lievelingsboek. Mede door de financiële ondersteuning van het Letterenfonds en de begeleiding van het Nederlands Gebarencentrum is dit mooie boek er nu.” Op de website van het Nederlands Gebarencentrum zijn filmpjes van nijntje gaat logeren in Nederlands met Gebaren én in de Nederlandse Gebarentaal te zien.

De gebarenillustraties in het boek zijn gemaakt door Alex Stuifbergen, die zelf ook ervaring heeft met Nederlands met Gebaren: “Onze zoon zat op speciaal onderwijs en dankzij ondersteunende gebaren is zijn spraak daar langzaam op gang gekomen. De juf vroeg of ik als illustrator de basisemoties in gebaren kon tekenen, zodat onze zoon beter kon aangeven hoe hij zich voelde.” Die basisemoties bleken voor de rest van de klas ook heel goed te werken. Inmiddels heeft Alex de afgelopen 20 jaar bijna vierduizend gebaren voor het Nederlands Gebarencentrum gemaakt. “Ik vind het een eer dat mijn gebarenillustraties nu naast het werk van Dick Bruna staan.”

Vanaf nu verkrijgbaar

Nijntje gaat logeren, met gebaren is vanaf nu verkrijgbaar in de (online) boekhandel en via het Nederlands Gebarencentrum. Het boek is uitgegeven op extra groot formaat en heeft pagina’s van stevig karton en een handige ringband. Hierdoor is het ook uitermate geschikt voor gebruik in de klas en door logopedisten. 

nijntje gaat logeren, met gebaren

ISBN 978-90-5647-894-0

250 x 250 mm

17,95 euro

Links

Favicon for nijntje.nl nijntje nijntje.nl
Favicon for mercispublishing.nl Mercis Publishing bv, uitgever van nijntje mercispublishing.nl
Favicon for gebarencentrum.nl Nederlands Gebarencentrum gebarencentrum.nl

Afbeeldingen

nijntje-gaat-logeren-met-gebaren-cover-ONLINE.jpg
 • jpg
nijntje-gaat-logeren-met-gebaren-spread1-ONLINE.jpg
 • jpg
nijntje-gaat-logeren-met-gebaren-spread2-ONLINE.jpg
 • jpg
nijntje-gaat-logeren-met-gebaren-backcover-ONLINE.jpg
 • jpg
nijntje-gaat-logeren-met-gebaren-cover-DRUKWERK.pdf
nijntje-gaat-logeren-met-gebaren-cover-DRUKWERK.pdf
 • pdf
nijntje-gaat-logeren-met-gebaren-spread1-DRUKWERK.pdf
nijntje-gaat-logeren-met-gebaren-spread1-DRUKWERK.pdf
 • pdf
nijntje-gaat-logeren-met-gebaren-spread2-DRUKWERK.pdf
nijntje-gaat-logeren-met-gebaren-spread2-DRUKWERK.pdf
 • pdf
NGC-logo-ONLINE.jpg
 • jpg
NLF-logo-ONLINE.jpg
 • jpg
MOCW-logo-ONLINE.jpg
 • jpg

Over mercis

over mercis en mercis publishing

De auteursrechten en filosofie van Dick Bruna worden wereldwijd bewaakt door Mercis bv. Mercis Publishing bv geeft sinds 1995 de boeken van Dick Bruna uit. De basis van het werk van Dick Bruna is ook de basis van het werk van Mercis: respect voor de wereld van het kind. Sinds 2022 geeft Mercis Publishing bv ook boeken van Little Dutch uit.


Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste mercis nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL