nijntjes 60ste feestjaar:

feesten jullie mee?


Samenvatting
Dit jaar wordt het 60-jarig jubileum van nijntje gevierd. Er verschijnen bijzondere boeken en jubileumproducten voor groot en klein. Ook toert nijntje met een theaterconcert, is ze volop aanwezig op de Negen Maanden Beurs en staat er veel te beleven in het dick bruna huis van het Centraal Museum te Utrecht. En dat is nog lang niet alles!

Op woensdag 28 januari 2015 zijn wij het jaar gestart met een feestelijke aankondiging van:

tentoonstelling Feest! Nijntje 60 jaar

20 juni t/m 20 september 2015
Centraal Museum, Utrecht

Kom je ook op nijntjes feest? Mooie kleren, cadeautjes, slingers, taart... 

Het Centraal Museum wijdt zijn grootste tentoonstellingsruimte aan de jubileumverjaardag van Dick Bruna’s wereldberoemde konijntje. 1000m2 educatief speelplezier voor families met jonge kinderen. Ook wordt via circa 100 originele werken van Dick Bruna de ontwikkeling van nijntje getoond, van 1955 tot nu.

studio Dick Bruna 

Vanaf begin september 2015
Centraal Museum, Utrecht

In zijn studio op een zolder in de Utrechtse binnenstad maakte Dick Bruna jarenlang zijn tekeningen en ontwerpen. Deze studio krijgt vanaf september 2015 een permanente plaats in het Centraal Museum. Studio Dick Bruna laat zien dat het werk van Dick Bruna veel breder is dan de tekeningen voor nijntje en haar vriendjes, die voor kinderen bedoeld zijn. In wisselende presentaties wordt Bruna’s veelzijdigheid getoond, zoals zijn boekomslagen voor de Zwarte Beertjes pocketreeks of zijn ontwerpen voor organisaties als het Rode Kruis.

dick bruna huis wordt nijntje museum

Vanaf medio december 2015
Onderdeel van de Stichting Centraal Museum, Utrecht

Nijntje en haar vriendjes krijgen een nieuw huis. Vanaf 6 juli tot december 2015 bouwt het Centraal Museum het dick bruna huis om tot het leukste kindermuseum van Nederland: het nijntje museum. Hét museum waar peuters en kleuters samen met nijntje spelenderwijs hun wereld ontdekken. December 2015 open!

nijntje art parade/Miffy Art Parade
1 mei t/m 30 september 2015
Mercis bv

Mercis bv organiseert een spectaculair kunstproject rond nijntje. Zestig gerenommeerde kunstenaars uit Nederland en Japan zijn gevraagd om ieder een wit nijntje-beeld van 1.80 meter hoog te bewerken vanuit de eigen discipline. Op 28 januari is het beeld van kunstenaar Richard Hutten onthuld in zijn aanwezigheid. Vanaf 4 maart wordt elke dag een nieuw beeld onthuld. De beelden zijn vanaf 1 mei te zien op A-locaties in Utrecht, Den Haag, Amsterdam en Japan. Alle beelden worden op 8 oktober geveild ten bate van UNICEF.

theaterconcert ‘nijntje viert feest’

Première op 22 februari 4:00 uur in TivoliVredenburg, Utrecht
Mercis bv/Senf

‘Nijntje viert feest’ is de titel van het nieuwe theaterconcert, met nieuwe feestliedjes van Ivo de Wijs en Henny Vrienten. Live musici zorgen voor een sprankelende, muzikale voorstelling; een prachtige kennismaking voor jonge kinderen met een echt theaterconcert. Het theaterconcert gaat toeren door Nederland en Vlaanderen.

postzegels nijntje 60
Iedere maand een nieuw postzegelvel
PostNL

PostNL geeft iedere maand een postzegelvel uit, gebaseerd op de originele nijntje-boekjes. Op 28 januari werden de postzegels van de maanden januari en februari gepresenteerd. In juni maakt PostNL een extra grote oplage (40.000 stuks), omdat nijntje die maand jarig is.

boekje nijntje op de fiets in het Utregs

Uitgeverij Bornmeer

Vanaf 28 januari is het boekje nijntje op de fiets in het Utregs te koop. Uitgeverij Bornmeer lanceerde het boekje. Het boekje, door Herman van Veen in het Utregs hertaald, gaat over de wens van nijntje om later te gaan fietsen: 

‘laoter as’k groat ben, dach nijntje op eên dâg, goatik een fietstoch maoke, k’hoop da da dan mâg.'

Over mercis

over mercis en mercis publishing

De auteursrechten en filosofie van Dick Bruna worden wereldwijd bewaakt door Mercis bv. Mercis Publishing bv geeft sinds 1995 de boeken van Dick Bruna uit. De basis van het werk van Dick Bruna is ook de basis van het werk van Mercis: respect voor de wereld van het kind. Sinds 2022 geeft Mercis Publishing bv ook boeken van Little Dutch uit.


Contactgegevens

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste mercis nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL